SULTANDAĞI (İSHAKLI)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SULTANDAĞI (İSHAKLI)TARİHİ 17

Aşağa gitmek

SULTANDAĞI (İSHAKLI)TARİHİ 17 Empty SULTANDAĞI (İSHAKLI)TARİHİ 17

Mesaj  Admin Çarş. Ağus. 05, 2009 2:24 pm

(Geçen sayıdan devam)

İSHAKLI'da en güzel tarihi ev,Mehmet SAYIN'ın dedesi Hacı Kâzım SAYIN'ın evi idi.Bu ev Çakır Ahmet ağaya babasından kalmıştır.Çakır ağa Skızlı Hacı Rüstem'e bu evi ailesinden bir de kız vererek bağışlamıştır.Hacı Rüstemide kendisine damat yapmıştır.Ev Hacı Rüstem den oğlu Hafız Mehmet'e,Hafız Mehmet H.1267 M.1850 doğumludur.Hacı Hfız Mehmet ölünce bu ev,H.1298,M.1880 doğumlu,oğlu Hacı Kâzım SAYIN'a kalmıştır.
Bu ev bir konaktı,haremlik,selâmlık odaları vardı.Dolaplar,pencereler,raf'lar,ocak külâhı ve tavanı tahta oymacılığının en güzel örneklerindendi.Bu ev yıkılmış ve yerine Oğlu Muharrem ile Rüstem (Hacı) SAYIN, birer ev yapmışlardır.Bu güzel tavan ve diğer oymalarıda evlerinde kullanmışlardır.Bu evlerdn bir tanesi 2002 depreminde
yıkılmıştır.
Bu konakta bir de çeşme vardı.38x38 Cm. ebadında kitabesi bulunmaktaydı
KİTABESİ
Gelme dahi (Dehli) aleyhe
Zikri ya el mihrap
Fi tarihi sene 1200
Bu kitabenin Konak içerisindeki bir mesct'e ait olduğu sanılmaktadır.

Nalbant İsmail ÇAKMAK evi,Mustafa ÖZDEMİR evi,Mehmet Salim ÖZEL evi de İshaklı nın eski evlerinden olup Şimdi tamamen yıkılmışlardır.

İSHAKLI KEVANSARAY'I-SAHİP ATA KERVANSARAY'I :
İSHAKLI Kervansaray'ı,Türklerin Anadolu'daki,ebedi hakimiyetlerinin işaretlerinden sadece birisidir.Asırlardan beri tabiatın,yağmur,kar,deprem,fırtına gibi tabii afetlerine 700-750 yıldır dayanabilen ve bu eserin kıymetini bilmeyen insanlarımızın da tahriplerine dayanan bu eser Selçukluların biz İSHAKLI halkına yadigâr ettiği bir tapu senedidir.
Kervansaray'ın orta yerindeki Mescit'in içindeki Mihrap taşlarının çevrilerek altın aranması,bizlerin ne kadar kadir kıymet bilmez olduğumuzun delilidir.
1970 yılında Vakıflarca bir kısım yerlerin tamir edilerek yıkılması önlenmiş,ağzı yüzü şöyle bir toplanmıştı.İç ve dış kapılar takılmış ve Kervansaray korumaya alınmıştır.
Kervansaray'ın kapısı eski Türk Mimarisi geleneklerine göre doğuya açılmaktadır.Doğu tarafı 36 metredir.Tamamen kesme taşlarla yapılmıştır.
Kapının iki tarafında mihrap şeklinde girintiler vardır.Kapının üst kısımları çok güzel taşlarla örülmüştür.Kapının girişinde som mermerden 2.25x 2.32 Mt. ebadında bir kitabe vardır.
KİTABE'DE
Hazel-İmaretül-Hanül-Mübarek fi eyyamı devletü's Sultane.
Muazzam Şahân Şah-ı azam Malikü'l-ribakü'l ümen
Seyyidü's selatünü'l-arab-ı ve lacem İzzet'i ed-dünya
Ved-din Gıyasü'l-İslam ve müalimün Ebu'l feth Keykavus
bin Hüsrev bin Keykubat Kazım emirü'l müminin haled-Allahü
devlete el-Abdüzzaif el müsennip el-muhtaci-ilâ rahmetullah-i
teala Ali bin Hüseyin ahsenallah akibete-hû fi cemazi-el
âhir sene erbaa ve mis sittemie Hicri 647

Bu kitabenin üstünde süsler vardır.Arkasında insan başı kabartması bulunmaktadır.Bu taşın bir kiliseden alınıp
diğer yüzüne bu kitabe yazılmış olabilir.Zira içerideki mesctte de üzerinde dolap, çekmece ve pencere süsleri olan ve bir kiliseye ait olduğu sanılan taşlar bulunmaktadır.(Kilisecik Mevkiindeki yıkılan kilise taşları olabilir)
Kitabeye göre han H.647 Cemaziyel ahir ayında,milâdi olarakta 1249 yılında II.ci Keyhüsrev'in oğlu II.ci İzzettin Keykavus'un hükümdarlığı günlerinde,Hüseyin Zade Ali (Sahip-Ata Fahrettin Ali) tarafından yaptırılmıştır.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 78
Kayıt tarihi : 28/07/09
Yaş : 85
Nerden : SULTANDAĞINDAN

https://ishakli03.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz