SULTANDAĞI (İSHAKLI)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SULTANDAĞI (İSHAKLI)TARİHİ 31

Aşağa gitmek

SULTANDAĞI (İSHAKLI)TARİHİ 31 Empty SULTANDAĞI (İSHAKLI)TARİHİ 31

Mesaj  Admin Ptsi Eyl. 07, 2009 3:33 pm

SULTANDAĞI (İSHAKLI)TARİHİ 31

İlçenin genel geliri Ziraat ve hayvancılık yapılarak sağlanmaktadır.Zirai gelirlerinin büyük bir kısmı da,kuru ziraat olarak yapılmaktadır.Eber gölü sulaması ile 20-30 bin dekar arazi sulanma imkânı olabileceksede,şimdi bu gölde su miktarı yeterli olmadığı için,bu sulama olanağı şimdilik olamıyacaktır.
İlçenin arazi durumu :
Tarla arazisi,ekilebilir arazi : 417.600 Dekar
Mer'a arazisi : 99.670 Dekar
Ormanlık arazi : 117.700 Dekar
Kültüre elverişli olmayan arazi : 70.230 Dekar
Meskün Yerler : 3.640 Dekar olup toplamı : 709.000 Dekardır.
Ekilebilir arazinin son duruma göre,70.000 dekarlık sahası,çeşitli akarsularla (Kaynak Suları),DSİ nin yapmış olduğu derinkuyular ve halkımızın kendi imkanları ile yer altı suları ile sulanmaktadır.Bu sulanabilen sahanın 40.000 dekarlık kısmında modern meyvacılık yapıldığı,30.000 dekarlık kısmının,eski bahçeler,baklagiller ve diğer sanayi ürünlerinin ekildiği anlaşılmaktadır.Kalan 347.690 dekarlık kısmında Hububat olarak,Arpa,Buğday,Yulaf,Kimyon,Mercimek ve diğer ürünler ekilmektedir.Sulanabilen yerlerde de,Haşhaş,Fasulye,Nohut ve diğer sebze çeşitleri ekilmektedir.Şimdilerde de organik ürün yetişmeye başlanmıştır.
İlçe merkezi dahil 8 yerleşim yerinde çeşitli meyva türleri yetiştirilmektedir.Standartlara uygun modern meyvacılık teknikleri ile yüksek kalitede Kiraz,vişne ve elma üratilerek iç ve dış pazarlara sevk edilmektedir. Tahminlere göre,ilçede ve diğer yerleşim yerlerinde yetiştirilen Kiraz 20.000 ton,vişne 10.000 ton,elma'nın ise 25.000 ton olduğu sanılmaktadır.Son yıllarda elmalar sökülüp yerine kiraz,erik dikildiği gibi,bodur elma üretiminede geçilmiştir.Meyva üratiminin bol olduğunun ispatlarından bir örnek,Dereçine de kurulan Meyva suy ve Konsantre fabrikasıdır.
Önceki yıllarda ilçe ekonomisine büyük katkısı olan Mer'a hayvancılığı yok denecek kadar azalmıştır.Son yıllarda besi hayvancılığı ile süt inekçiliği hızla çoğalmaya başlamıştır.
İlçeye bağlı Taşköprü,Üçkuyu,Yenikarabağ,Yeşilçiftlik,Kırca,Yakasinek ve ilçe halkının bir kısmı,eber ve akşehir göllerinde çalışmakta geçimlerini kamış ve balık ürünleriyle sağlamaktadırlar.Önceleri Çay-SEKA ya verilen kamışlar,SEKA nın kapatılması ile yurt dışına ihraç edilmektedir.

İLÇEDE EL SANATLARI :El sanatları olarak gölden biçilen Kova (Kındıra) otundan Hasır,Kamıştan Boyra örülmekteydi.on yıllarda bu sanatlarda bırakılmaya başlanmıştır.El sanatları olarak kadınlar,Çorap,Oya,Sarma,Şal,Kazak v.b. örmektedirler. Kamıştan Boyra, eskiden yapılan ağaç tavan evlerde kamış altına ağaç döşemeler üstüne konulan ve görüntüyü güzelleştiren tavan malzemesi olarak kullanılırdı. Hasır ise,eskiden evlerin kilim altlarına konulan bir alt döşeme malzemesi olarak kullanılırdı.Şimdi bu iki el sanatı malzemesi süs olarak bazı turistik yerlerde,gazinolarda verniklenmek suretiyle duvarlarda kullanılmaktadır. İlçemizde halıcılık çok az miktarda yapılmaktadır.Kadınlarımız daha çok meyva toplama işleri ile tarımın diğer kesimlerinde ve fabrikalarda,gençlerle birlikte çalışmaktadırlar.

İLÇENİN ULAŞIM DURUMU : Sultandağı ilçesi,çevresindeki komşu şehirlere asfalt yollarla bağlıdır.Ulaşım imkanı çok kolaydır.Afyonkarahisar'a 68 Km.,Akşehir'e 23 Km.,Bolvadin'e 35 Km.,Çay'a 20 Km.,Yunak ve Emirdağ ilçelerine 75 Km.dir.
Büyük şehirlerimizden Ankara'ya 280 Km.İstanbul'a 500 Km.İzmir'e 450 Km. olup her an vasıta bulunabilir.
Anadolu-Bağdat demiryolunun ve Anadolu-Bağrat karayolunun ilçemizden geçmesi,her türlü ticari faaliyette ulaşımın kolay olduğunu göstermektedir.
İlçe Karapınar kasabasına,30 Km.Üçkuyu'ya 26 Km. Dereçine 'ye8 Km.Çamözü ne 10 Km. Akbaba'ya 12 Km.Kırca ya 2 Km.Yeşilçiftlik'e 500 Mt.Doğancık'a 4 Km.Yakasinek'e 8 Km.Yenikarabağ'a 20 Km.Çukurcak'a 25 Km.Karakışla'ya 40 Km. Taşköprü ye 10 Km.dir.İlçe bu köy ve kasabalara asfalt yollar ile bağlıdır.
İlçenin bütün köylerle telefon bağlantısı otomatik olarak yapılmaktadır.Her yerleşim birimine günlük vasıta çalışır.Yol güzergâhı köylere ulaşım daha kolay yapılmaktadır.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 78
Kayıt tarihi : 28/07/09
Yaş : 85
Nerden : SULTANDAĞINDAN

https://ishakli03.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz